
Uzay Kafes Sistem Üretimi
Uzay sistem imalatında 1/5 hassasiyetle özel testerelerde kesilen ST 33 siyah dikişli boru ucuna, yine aynı hassasiyetle ve gazaltı kaynağı ile ST 60 sıcak dövme ile şekil verilmiş özel konikler kaynak edilmektedir. Boru ucuna kaynak edilen bu koniklerin ucuna açılmış delikler içinde, bilgisayarlarda yapılan statik hesap sonucuna göre uygun civatalar bulunmaktadır. Bu civatalar sulanmış ve galvanizlidir. Civatalar, üzerindeki galvanizli somunlar yardımı ile topa vidalanmaktadır.
Toplar ST 60 çeliğinden sıcak dövme ile özel şekilde imal edilmektedir. Açılarına göre 0.60, 0.90, 0.130 mm gibi değişik çapta olabilmektedir. Toplam derecenin 1/10 hassasiyeti ile delinmesi gerekmektedir. Aksi takdirde boruların aksları ile delik aksları tutmadığından bu iki eleman birbirine vidalanamayacaktır. Toplar delindikten sonra 0.25 mikron galvaniz ile kaplanmaktadır.
Sistem üstünde çatıya gerekli eğimi verecek aşık elemanları bulunmaktadır. Bu elemanlar kutu ve boru profillerinden oluşmakta ve istenilen eğime göre gerekli yükseklikte yapılmaktadır. Borular ve aşıklar metalfost ile temizlenip tinerlendikten sonra maxifiller astar ile astarlanmaktadır. Daha sonra fırın boya ile boyanıp 120 derece sıcaklıkta 30 dakika fırında bırakılmaktadır. Uzay Kafes Sistem üretimi genel hatları ile bu şekildedir.
Uzay Kafes Sistem Özellikleri
Uzay Çatı sistemleri geleneksel çatılardan pek çok yönüyle ayrılmaktadır. Bu çatılar geleneksel çatılara oranla büyük avantajları beraberinde getirmektedir. Uzay Kafes Sistem genel olarak şu özellikleri ve avantajları içermektedir:
Ekonomiklik: Uzay çatı sistemlerinin uygulama süresi çok kısadır. Uygulama süresi çok kısa olduğu için zaman içerisinde meydana gelebilecek inşaat maliyetlerindeki artış ortadan kalkmakta, eskolasyona ihtiyaç duyulmamaktadır. Uzay sistem, düzlem kafes sistemlere nazaran çok daha ekonomiktir.
Estetiklik: Uzay kafes sistemleri güzel görünümleri nedeni ile yapıya estetik bir dokunuş sağlamaktadır. Fırın boya galvanizli nikelajlı veya kromajlı yapılabilmektedir. Nikelaj veya kromajlı uygulamalar dekoratif olarak fuar standlarında kullanılabilmektedir.
Tesisata uygunluk: Uzay Kafes Çatı içerisinden havalandırma, klima, elektrik ve diğer tesisat kanalları her yöne rahat bir şekilde geçebilmektedir. Ayrıca alt başlıktaki küreler vasıtası ile homojen bir aydınlatma sağlanabilmektedir.
Kolay montaj: Uzay çatı sistemlerinin montajı son derece kolay olup tamamen yerde veya havada gerçekleştirilebilmektedir.
Taşıma kolaylığı: Uzay sistem bağlantı elemanları ve düğüm noktaları, boya ve kaplamalara zarar gelmeyecek şekilde firmamızın özel ambalajları ile şantiyelere sevk edilmektedir.
Tekrar kullanılabilirlik: Uzay kafes sistem tam prefabrik olduğundan bu sistemin sökülerek yerinin değiştirilmesi mümkündür.
Uzay Kafes Sistem Avantajları
Fabrika, depo, garaj, spor salonu ve bunlara benzer yapıların çatıları önceden makas sistemi ile kapatılmakta, makaslara aşıklar ve rüzgar deprem çaprazları bağlanmakta ve bundan sonra çatı örtüsü kaplanmakta idi. Ancak bilgisayarların yaygın olarak kullanılması ile birlikte statik hesapları çok kolayca yapılabilen uzay çatı sistemlerinin kullanımı yaygınlaşmıştır.
Uzay kafes sistem genelde piramitlerden oluşan hiperstatik (çok dayanıklı) bir çatı sistemidir. Yapıyı bir kabuk gibi örten bu sistemin avantajları şu şekilde özetlenebilmektedir:
-Aynı açıklık ve kolun aralığı için kasa sisteme göre %30 ana malzeme tasarrufu sağlamaktadır.
-Makas sistemi ile örtülmesi imkansız açıklıkları dahi örtebilmektedir.
-Çatı örtü yüksekliği çok küçük tutulabilmektedir. Böylece iç hacim / dış hacim oranı yükseltilmiş olmaktadır.
-Prefabrik ve kaynaklı imal edilebilmektedir. Her iki yöntemle de imalat ve inşaat süresi makas sistemine göre çok daha kısadır.
-Prefabrik elemanlarla gerçekleştiğinde elemanlar fabrikada fırın boya ile boyanır veya galvanizlenir. Böylece paslanmaya karşı çok iyi korunmuş bir çatı yapılabilmektedir.
–Uzay kafes çatı içerisinden havalandırma, elektrik, tesisat boruları kolaylıkla geçebilmektedir. Dolayısıyla çatı, bunlara veya varsa asma tavan gibi elemanlara taşıyıcılık görevi yapabilmektedir.
-ısı değişimine karşı kafes çatının tepkisi çok sınırlı olmaktadır. Isı değişimi nedeniyle oluşan deplasmanlar makas sisteme göre çok küçük kalmaktadır.
-Uzay Kafes Sistem, makas sisteme oranla çok daha estetik ve homojen bir görünüm sağlamaktadır.
Uzay Çatı Nerelerde Kullanılır?

Uzay kafes sistemi (uzay kafes çatı), pek çok alanda yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu alanlar arasında genel olarak; depolar, fabrikalar, yüzme havuzları, kapalı spor salonları, uçak hangarları, benzin istasyonları, tribünler, oto galeriler ve tersaneler yer almaktadır.